Onderzoek

Experts ontdekken een verbazingwekkende grot uit de ijstijd, verborgen onder een grote stad

Het grottenstelsel van Montreal, Canada wordt al ruim 100 jaar lang bezocht door speleologen.

Maar toen de grottenexperts Daniel Caron en Luc Le Blanc besloten de grot in te gaan, ontdekten ze iets, wat je versteld zal doen staan.

Wat ze vonden dateerde niet alleen maar uit de ijstijd, wat zo’n 10.000 jaar geleden was – maar lag ook slechts 10 meter onder de drukke straten van de stad verborgen.

Toen Caron en Luc de St. Leonard grot aan het onderzoeken waren, ontdekten ze een nieuw grottenstelsel dat meer dan 200 meter lang was.

Het eerste deel van de grot werd ontdekt in 1812, maar experts waren er heilig van overtuigd dat er nog meer grotten eronder waren verborgen. Echter, was voor het merendeel van de bevolking van Montreal het bestaan van de grotten volledig onbekend.

“In de grotten zouden riolen en kelders aanwezig zijn, maar niemand wist ze te vinden,” zo vertelt La Blanc.

Het duurde 2 jaar voordat Caron en Le Blanc dit ontdekte. Dit kwam doordat ze met een industriële drilboor door de kalkstenen muur heen moesten komen.

Toen ze eindelijk door de muur heen waren, kwamen de twee experts in een grote kamer terecht, dat leidde tot een grote open ruimte.

“De muren waren perfect afgewerkt en het plafond was perfect horizontaal,” zo vertelde Le Blanc.

Tot dus ver, konden Caron en Le Blanc alleen maar de schatting maken dat de gang 3 meter breed bij 200 meter diep zou zijn. Het stromende water in het uiterste gebied van de passage heeft ervoor gezorgd dat het onderzoek tijdelijk werd gestaakt, maar de twee mannen zijn van plan om in februari terug te keren, nadat het water teruggetrokken is.

Bekijk hieronder de geweldige ontdekking:

Wat vind jij? Reageer hieronder:

Reacties

Laat een reactie achter